MOEdesign

här skapar jag

2014

2014 har just börjat och jag ser det som en chans till nystart även här. Det har inte blivit mycket bloggat det senaste halvåret, men det finns så mycket att skriva om och visa upp.

Det största som hände för oss under 2013 var att vi flyttade till ett nytt hus. Ja, inte nytt som i nybyggt utan nytt för oss. Det är en vit tegelvilla från 1970, som passar vår ganska rena retrostil. Ett bra, funktionellt hus utan krusiduller helt enkelt. Efter drygt två månader i huset har vi lyckats få till det riktigt bra. Men visst kommer vi göra fler förändringar framöver.

Vi har fått till en riktigt bra arbetshörna också och även om den inte är så stor så är den redan bättre än de möjligheter vi hade i radhuset vi bodde i innan.

Jag har så smått börjat sy igen (med en ny hushållsmaskin, Easy Jeans 22) och än så länge är vi bra kompisar. Vi har nu sytt gardiner, haklappar och en sittdyna tillsammans. Snart ska vi prova att sy ett vindskydd till barnvagnen.

Men hur roligt är ett inlägg utan bilder egentligen? Här kommer några. (Ursäkta kvalitéten, men för att skynda på laddar jag bara upp mobilbilder idag)

Vi har firat dubbel födelsedag här hemma under julledigheten. Både maken och minstebror fyller år på annandag jul. Fina paket måste det ju vara så klart.

20140105-121717.jpg

Minstebror är mycket förtjust i Babblarna, vilket resulterade i att jag skapade en Babblarna-tårta till 2-åringen.

20140105-121753.jpg

En virkad lussekatt. Kalorisnålt i alla fall. Virkad i gult bomullsgarn efter eget mönster. Inte så svårt egentligen: Virka en lång tub i önskad omkrets och längd. Fyll med vadd och sy ihop. Virka två russin och sy fast. Klart.

20140105-121814.jpg

Och till sist några av alla ugglor vi har här hemma. De här söta ljuslyktorna står på pianot i vardagsrummet.

20140105-121553.jpg

Stickat igen

Det var längesen jag stickade, men äntligen har jag stickat igen. Jag hade ett hg Eco Alpacka liggandes i garnkorgarna (jo, jag har flera) och bestämde mig för att använda det. Jag ville göra något hyffsat lättstickat nu när det var ett tag sen.

image

Jag stickade en halskrage med knäppning, som blev jättefin till min grå ullkappa. Garnet är grovt och eftersom jag dessutom stickade på stora stickor blev den luftig. Snabbstickat ja, men tyvärr blir den ju lite gles då. Den funkade absolut bra, men kanske inte om det snålblåser. I alla fall inte med den kappan som är så öppen fram i halsen. Uppe runt själva halsen går den fint att vika dubbel och då värmer den såklart ännu bättre.

Mönstret då? Ja, jag letade och kikade och blev inspirerad. Men det slutade med att jag knåpade ihop ett eget, som kommer här:

Lägg upp 59 maskor på stickor 9.

Varv 1: 4r, 10*[1r, 4a], 1r, 4r.
Varv 2: 4r, 10*[1a, 4r], 1a, 4r.

Upprepa dessa två varv till stickningen mäter 22-23 cm.

Sticka därefter resår, 1r, 1a men fortsätt med de 4r i kanterna tills stickningen mäter ca 32-33 cm. Maska av löst.

Gör första knapphålet vid ca 16 cm och därefter med ca 6 cm mellanrum. Sticka knapphålen i kanten (i de 4 r maskorna) från rätsidan såhär:

2r, 1r, 1 öhpt (dra den andra räta maskan bakåt, över den tredje så den “trillar av” stickan) , 1 r. På nästa varv lägger du upp en ny maska över den avmaskade och får återigen fyra maskor i kanten.

Sy till sist i knappar på den andra kanten, med samma avstånd som de stickade knapphålen.

Jag virkade dessutom en picotkant längst ner för att få lite snyggare avslut.

Här finns en sida med många fina sätt att avsluta en enkel stickning.

Babykofta

Jag började sticka på den här koftan för väldigt längesen. Vet inte riktigt till vem, men så blev jag ju gravid och då fick jag anledning att göra klart den. Tyvärr räckte inte det gröna garnet, så jag fick improvisera lite med de garner jag hade hemma av samma sort. Det blev en riktig 70-talskofta!

Garn: M&K Eco ull, knappar i trä.
Mönster: Mönstret kommer ursprungligen från en stickbilaga till en Föräldrar och barn tidning, men jag har ändrat en hel del. Hela koftan är egentligen rätstickad och jag har stickad en sån tidigare. Men nu ville jag ha muddar på ärmsluten och sen råkade en liten felstickning göra att jag stickade struktur på dem. Sen valde jag att sy i knappar hela vägen, istället för bara upptill som det är i mönstret. Tröjmodellen är väldigt vid, så jag lät knäppningen gå lite omlott, för att snäva till den lite. Det gröna garnet räckte precis till att lägga upp ärmarna på, så jag fick det gröna att gå igen lite där.

Jag tänker nog sticka ett par tossor i samma orange/vit och kanske en mössa till bebisen. Vi får se vad jag hinner.

Höstbytet

Jag deltog i höstbytet på Hemlisbyten. Det var första gången jag var med i ett sybyte och det var jätteroligt. Jag kommer säkert vara med fler gånger.

Här är paketet jag skickade:

Min hemlisvän har tre barn och jag kunde inte välja att bara sy till ett, så då fick det bli varsitt pannband till dem. Jag la lite mer kraft i att sticka ett par handledsvärmare till mamman JuMel och så packade jag ner lite saker på temat höst, te, ljus och choklad. Ett mönster på en sydd gitarr, lila klövertyg från Liandlo och lite sybehör. Här kan du läsa vad hon tyckte om paketet.

Här är en bättre bild på handledsvärmarna. Jag har gjort mönstret själv och de är stickade i Vikings Eco Alpacka. De är helt fantastiskt mjuka och jag måste sticka till mig själv också! 🙂

Jag skickade även med ett kort och lite pysselsaker till barnen.

Sen kom mitt paket i brevlådan också! 🙂

Mössor till pojkarna med Smurf och Spindelmannen. Bebisen i magen fick en snuttefilt, mössa och vantar. Där var med lite tyg och sybehör (bla napphållare) och så gott lingonte och choklad. Tusen tack Tjohalia för det fina paketet!

Små mössor

Jag nämnde ju tidigare att jag stickade en mössa till insamlingen “Värma Liten” och idag gjorde jag klart den. Jag tycker att även små bebisar i Afrika ska få fina mössor så därför virkade jag en kant på hjälmen och gjorde knytband i samma färg.

Garn: Ull superwash från garnkorgen här hemma, vet inte märke.
Mönster: Eget, det som finns här. Strl är lite stor kanske, men den funkar på en nyfödd och eftersom ullen är väldigt töjbar och elastisk, så passar mössan länge. Min lille A (som är 2) kunde trä den på huvudet, men då var den verkligen max utdragen åt alla håll. 🙂

Jag har sytt en del de senaste dagarna och när jag ändå sydde andra kantband, så passade jag på att sy färdigt den här lilla babyhjälmen. Den tillhör en lite grupp babyhjälmar som är ett försöksprojekt, så den är verkligen inte helt perfekt, men den funkar och den värmer som den ska. Lite krångel i någon söm gör estetisk skillnad. Jag kanske skickar med den till mössinsamlingen också, så blir den använd i alla fall.

Tyg: Rosa med moln från JNY, vit interlock till kantband från JNY.
Mönster: Eget, strl pytteliten nyfödd.

Underbara ull

Igår sydde jag sista sömmen på tröjan och provade den. Hjälp, så varm den är! Idag sydde jag dit min lilla handstickat-lapp så nu är den officiellt färdig.

Garn: Viking ECO alpacka
Mönster: Ur tidningen Lantliv (okt -10)

Jag gillar den, men axlarna blev lite väl puffiga, så jag får se om jag måste sy om den lite där. Men jag ska prova den några gånger först, för att se om den formar sig lite efter ett tag. Sen blev den rätt stor, trots att jag stickade strl S. Men det gör ingenting, för den är stretchig (som ull är) och fyller sitt syfte som värmare. 🙂 Det var kul att den äntligen blev färdig, för jag stickar så sällan något till mig själv.

I mönstret har de använt Viking Eco ull, men jag gillar alpacka bättre. Den är helt sjukt gosig och inget stickig alls!

Här är jag!

Idag bjuder jag på mig själv, eller i alla fall en bild på mig själv. 🙂

:: Stickad sjalkrage ::

Den är mosstickad som en jättelång sjal, ihopsydd. Det går att ha den som en lång, rund sjal eller som här: virad två varv.

Garn: Drops Alpacka boucle, så otroligt mysigt och fluffigt så jag vill sticka allt i det!
Mönster: Utgick ifrån ett mönster från Yll och Tyll, men ändrade lite i det så det skulle bli lättare att sticka moss.

Bouclégarnet gör tyvärr att inte mossmönstret framträder så bra, men det gjorde i alla fall stickandet lite roligare. Jag kommer säkert att sticka flera, liknande sjalkragar, kanske med pärlor i? Eller med något roligt effektgarn? Vad skulle du vilja ha?