MOEdesign

här skapar jag

Stickat igen

Det var längesen jag stickade, men äntligen har jag stickat igen. Jag hade ett hg Eco Alpacka liggandes i garnkorgarna (jo, jag har flera) och bestämde mig för att använda det. Jag ville göra något hyffsat lättstickat nu när det var ett tag sen.

image

Jag stickade en halskrage med knäppning, som blev jättefin till min grå ullkappa. Garnet är grovt och eftersom jag dessutom stickade på stora stickor blev den luftig. Snabbstickat ja, men tyvärr blir den ju lite gles då. Den funkade absolut bra, men kanske inte om det snålblåser. I alla fall inte med den kappan som är så öppen fram i halsen. Uppe runt själva halsen går den fint att vika dubbel och då värmer den såklart ännu bättre.

Mönstret då? Ja, jag letade och kikade och blev inspirerad. Men det slutade med att jag knåpade ihop ett eget, som kommer här:

Lägg upp 59 maskor på stickor 9.

Varv 1: 4r, 10*[1r, 4a], 1r, 4r.
Varv 2: 4r, 10*[1a, 4r], 1a, 4r.

Upprepa dessa två varv till stickningen mäter 22-23 cm.

Sticka därefter resår, 1r, 1a men fortsätt med de 4r i kanterna tills stickningen mäter ca 32-33 cm. Maska av löst.

Gör första knapphålet vid ca 16 cm och därefter med ca 6 cm mellanrum. Sticka knapphålen i kanten (i de 4 r maskorna) från rätsidan såhär:

2r, 1r, 1 öhpt (dra den andra räta maskan bakåt, över den tredje så den “trillar av” stickan) , 1 r. På nästa varv lägger du upp en ny maska över den avmaskade och får återigen fyra maskor i kanten.

Sy till sist i knappar på den andra kanten, med samma avstånd som de stickade knapphålen.

Jag virkade dessutom en picotkant längst ner för att få lite snyggare avslut.

Här finns en sida med många fina sätt att avsluta en enkel stickning.

Nystart

Tänk, jag tog semester. Från allt vad pyssel heter. Jag har knappt scrappat eller sytt under hela sommaren. Men det hör väl till. Jag har knappast legat på latsidan. Vi har fixat i trädgården, planterat, skördat och kokat saft, sylt och frusit in. Snart är det dags för äpplen.

Men så kommer kallare dagar, mer tid inomhus och regn. Plötsligt vaknade suget efter pyssel igen.

Just nu har syr jag:
– klänningar (som alldeles snart är klara)
– åkpåse
– presenter (därav lite hemligt)
– lite andra småsaker

Jag stickar också på en liten grön babykofta i M&K Eco babyull, som någon liten kanske kan få användning för i vinter. Dessutom tänker jag (hoppas verkligen att jag hinner!) delta i projektet “Värma Liten”, som hjälper små nyfödda i Kongo-Kinshasa.

Vill du sticka en enkel hjälmmössa? Här är en beskrivning:

Lägg upp 28 maskor och sticka 27 av dem. Öka 1 maska genom att sticka sista maskan två gånger, 1 maska i vardera mask-båge. Nästa varv: Sticka tills 3 maskor återstår, sticka ihop 2 maskor, sista maskan rät. Detta är de två sorters varv som hela mössan består av.

Första partiet: Sticka sammanlagt 28 varv, alltså 14 ökningar och 14 hoptagningar.

Andra partiet: Sticka lika många varv som i första partiet, men minska i den sida som du ökade i förut och öka i den sida som du minskade

Tredje partiet (snibben mitt fram): Sticka 14 varv, öka respektive minska som i första partiet.

Fjärde partiet (andra delen av snibben mitt fram): Sticka 14 varv, öka respektive minska som i andra partiet.

Femte partiet: Sticka som första partiet.

Sjätte partiet: Sticka som andra partiet.

Sy ihop först uppläggnings- och avmaskningsvarvet och sedan flikarna upptill på mössan. Gör två snoddar till knytband.

Just ja, nya mössor behövs säkert nu också. Det blev ju liksom höst. Barnen har börjat på fritids och förskola igen och helt plötsligt inser man att de har vuxit flera centimeter under sommarlovet. 🙂 Välkommen tillbaka till en ny, pysslig höst med MOEdesign!