MOEdesign

här skapar jag

2014

2014 har just börjat och jag ser det som en chans till nystart även här. Det har inte blivit mycket bloggat det senaste halvåret, men det finns så mycket att skriva om och visa upp.

Det största som hände för oss under 2013 var att vi flyttade till ett nytt hus. Ja, inte nytt som i nybyggt utan nytt för oss. Det är en vit tegelvilla från 1970, som passar vår ganska rena retrostil. Ett bra, funktionellt hus utan krusiduller helt enkelt. Efter drygt två månader i huset har vi lyckats få till det riktigt bra. Men visst kommer vi göra fler förändringar framöver.

Vi har fått till en riktigt bra arbetshörna också och även om den inte är så stor så är den redan bättre än de möjligheter vi hade i radhuset vi bodde i innan.

Jag har så smått börjat sy igen (med en ny hushållsmaskin, Easy Jeans 22) och än så länge är vi bra kompisar. Vi har nu sytt gardiner, haklappar och en sittdyna tillsammans. Snart ska vi prova att sy ett vindskydd till barnvagnen.

Men hur roligt är ett inlägg utan bilder egentligen? Här kommer några. (Ursäkta kvalitéten, men för att skynda på laddar jag bara upp mobilbilder idag)

Vi har firat dubbel födelsedag här hemma under julledigheten. Både maken och minstebror fyller år på annandag jul. Fina paket måste det ju vara så klart.

20140105-121717.jpg

Minstebror är mycket förtjust i Babblarna, vilket resulterade i att jag skapade en Babblarna-tårta till 2-åringen.

20140105-121753.jpg

En virkad lussekatt. Kalorisnålt i alla fall. Virkad i gult bomullsgarn efter eget mönster. Inte så svårt egentligen: Virka en lång tub i önskad omkrets och längd. Fyll med vadd och sy ihop. Virka två russin och sy fast. Klart.

20140105-121814.jpg

Och till sist några av alla ugglor vi har här hemma. De här söta ljuslyktorna står på pianot i vardagsrummet.

20140105-121553.jpg

Sydd korg

Bäst jag laddar upp något mer snabbt innan alla hinner se för länge på förra inlägget. 😉

Jag sydde en brödkorg för ett tag sen. Ett sånt där projekt jag tänkt sy i flera år, men som aldrig blivit av. Sen skulle jag bjuda på bröd på jobbet när jag började i januari och eftersom jag oroade mig för hur de skulle smaka började jag klippa ut tyg till en snygg brödkorg istället. Jag menar, de kanske inte gillade bröden, men de skulle ju säkert gilla min snygga brödförvaring… Galet, jag vet. Hur som helst blev bröden hur goda som helslt och själva korgen hann jag inte ens sy klart den kvällen. Men till helgen efter blev den klar. .-)

SONY DSC

Tyg: Vitt grovt bomullstyg från Ikea, blå grov strukturerad bomull med stjärnor från SoS.
Mönster: Eget.

Jag sydde på vlieseline, men den blev ändå lite sladdrig. Om jag syr fler kommer jag använda ännu grövre tyg eller mellanlägg på båda tygerna. Den håller sig helt ok så länge man fyller den med något.

Pysselrum

Internet är väl fantastiskt när det kommer till inspiration. Google, bloggar, forum, hemsidor, Pinterest, instagram och Facebook! Vi har lite trångt i vårt hus och snart är jag utan pysselrum. Men nån gång ska jag ha ett sånt där härligt, ljust rum där inspirationen bara flödar. Där ska allt få plats, scrapgrejer, symaskiner, mönster, album, garn, stoppning, trådrullar, färger, tyger – och massor av skaparlust förstås!

 

pysselrum google1

Bilderna kommer från google.se

pysselrum google2

Och just ja, glöm inte att kolla in #moedesign nästa gång du kikar in på Instagram. 🙂 Ha en mysig kväll!

Stolsdyna till barnstolen

Vi köpte en ny Antilop barnstol från Ikea till lille V och sitsen är så stor i början. Dessutom är det ju skönare att sitta på en mjuk dyna än på hård plast. Det finns dynor att köpa till, men de är värdelösa. Gjorde i någon slags velour, sladdriga och helt utan passform. De ger inget bra stöd och går inte att torka av, utan måste tvättas så fort de blir smutsiga. Jag kan tänka mig att Ikea tycker man ska köpa många, så man bara tar en ny efter varje måltid? De är vansinnigt fula också. Nåja, det var ju inget svårt beslut att sy en egen. 🙂 Köpte ett akryllaminerat bomullstyg på Ohlssons, som går att torka av med disktrasan. Det kallas textilvaxduk tror jag och är inte så plastigt som vanlig vaxduk. Den gröna färgen matchar bra med vår kökstapet också.

Det är sån här sömnad jag tycker är roligast, när jag får mäta och klura lite. Jag ville att den skulle gå upp på hela ryggstödet, ge stöd på sidorna och dessutom ha en del under rumpan.

Tyg: Textilvaxduk och 20 mm skumgummi från Ohlssons tyger.
Mönster: Eget.

Den är fylld med formskuren skumgummi som är 20 mm tjockt. Ryggdelen och sidorna är separata delar och efter att ha trätt i dem har jag sytt “böj”-stickningar, så dynan går enkelt att böja vid delarna. Skumgummit i botten går att ta ur och öppningen håller ihop med kardborre. Mest för att det blev enklast så och när barnet  växer kanske man vill ta ur den? Det var rolig sömnad som gick fort och blev jättebra. Jag är nöjd! Så nöjd att det säkert blir fler dynor, vare sig vi behöver fler eller inte. 😉

Med facit i hand skulle jag ha smalnat av ryggdelen ett par cm, så den går rakt upp från sittdynan. Men den funkar bra såhär också. Jag har även provat den i en Gulliver (ocskå en barnstol från Ikea) och det funkar bra där också.