Träningsoverallbyxor och hur man gör en passpoal

För länge sen köpte jag något som hette sports tricot från Stoff och Stil (SoS). När jag fick hem tyget blev jag lite förvånad, jag trodde jag hade köpt ett väldigt stretchigt tyg, som jag skulle kunna sy träningskläder av. Det var ungefär som WCT-tyg, med flossad baksida och inte så stretchigt alls. Så det blev liggande och låg där länge och blängde på mig. Till sist kom jag på att jag kunde sy träningsoverallsbyxor till Storebror, men helgrå eller helröda (de två färger jag hade) var ju lite tråkigt. Så kom jag på att många såna byxor har passpoaler i sidorna och så fick det bli.

:: Träningsoverall/mysbyxor ::

Tyg: Grå och röd sporttrikå från SoS, resår från Bibbi.
Mönster: Meedom
Strl: 122
Kommentar: Det fick bli en mudd nertill och jag tror det blir bra. Risken för att de blir för långa och hamnar under foten elimineras ju med mudd. Storebror älskar sköna kläder och han har bott i byxorna sen de blev klara idag. Att han hade skjorta upptill spelade ingen roll. 🙂

Hur sydde jag passpoalen? Det finns säkert många sätt att göra det på, men jag tänkte visa hur jag gjorde.

Först klippte jag till benlängderna, men delade varje ben i två halvor längs med mittlinjen. På en del mönster är den inte utmärkt, men då går det bra att göra en egen. 90 graders vinkel uppåt från mitten av benslutskanten. Det går inte att använda mitten på midjan, eftersom den är snedskuren i de flesta byxmodeller. Jag ville ha en smal passpoal, så jag klippte en remsa av det röda tyget som var 2 cm bred, lika lång som byxbenet.

Jag la tygerna kant i kant, räta mot räta. Sen vek jag det röda tyget dubbelt och sydde fast med en enkel stickning på vanliga maskinen. Man måste inte sy fast den med raksöm först, men jag tyckte det kändes bra att göra det eftersom byxbenet var så pass långt. Steget efter blir helt klart lättre om passpoaltyget sitter fast redan.

Lägg andra halvan av byxbenet räta mot räta med den första halvan, så att passpoaltyget ligger emellan.

Jag overlockade ihop tygerna, men det går bra att använda en annan typ av söm beroende på vilket tyg man har.

Så här ser det ut när man vänder byxbenet. Det är ett enkelt sätt att få en snygg detalj på ett plagg, tycker jag.

One Comments to “Träningsoverallbyxor och hur man gör en passpoal”

  1. Helena says:

    Shit vad snygga!! Kul med det röda!!

Leave a Reply

(required)

(required)